Arbaeen, een wereldwijde beweging

Arbaeen, wat letterlijk ‘veertig’ betekent, is een buitengewone herdenking die de 40e dag markeert na het martelaarschap van Hussain ibn Ali. Het heeft diepgaande betekenis en een diepgewortelde geschiedenis in de Islamitische wereld. In Irak is het een fenomeen van ongekende omvang, waar (22) miljoen mensen uit alle hoeken van het land naar Karbala stromen, de stad waar Hussain begraven ligt.

Deze massale pelgrimstocht overstijgt religieuze grenzen en verenigt mensen van verschillende geloofsrichtingen en culturen in een uitdrukking van eenheid en gerechtigheid. Het dient als een levendige herinnering aan de idealen die Hussain voorstond: gelijkheid, rechtvaardigheid en mededogen. Arbaeen is een tijd waarin mensen samenkomen om solidariteit te tonen, hun liefde voor Hussain te eren en hun toewijding aan deze nobele waarden te hernieuwen.

In Nederland, in Rotterdam om precies te zijn, houden we een vergelijkbare bijeenkomst, de Arbaeen Optocht, zij het op kleinere schaal. We doen dit om de boodschap van Hussain over gelijkheid en rechtvaardigheid levend te houden en zijn inspiratie over de hele wereld te verspreiden. Het maakt niet uit waar we vandaan komen; we komen samen als een gemeenschap om Hussains nalatenschap te eren en te streven naar een eerlijkere en meer verenigde wereld. Arbaeen laat ons zien dat de idealen van één persoon een krachtige beweging kunnen starten die miljoenen mensen inspireert en verenigt.